Hvad en af landets største madblogs kan lære dig om SEO

Madbloggen Valdemarsro kunne lige så godt hedde Valdemarseo. De er nummer ét på næsten alle opskrifter på Google; Over Arla, Spis Bedre, Kogebogen og alle de andre brands, der også gør sig i opskrifternes forunderlige verden. Dermed er bloggen et fantastisk eksempel på, hvad SEO kan gøre for din synlighed på Google.

Prøv at søg på Google efter nogle af dine livretter. Jeg tør (næsten) godt vædde min ydmyge samling af gryder og pander på, at Valdemarsro ved størstedelen titter frem i toppen af søgeresultaterne.

Pasta bolognese. Guacamole. Pitabrød. Sunde salater – ja, selv ordet ‘salat’ bringer Valdemarsro i toppen. Det ér altså et imponerende stykke SEO-arbejde.

Men hvad er det egentligt bloggen gør, som får Google til at klappe i sine virtuelle hænder – og hvordan kan du bruge det til din egen søgemaskineoptimering?

Hvorfor er det vigtigt med SEO – og hvorfor skal jeg have besøgende?

Det er heldigvis et spørgsmål, vi sjældent behøver besvare, for i dag ved de fleste godt, at magien sker på Googles første side – og helt magisk bliver det i søgeresultaternes top 3.

God SEO er som god mad: Det tager tid. Du må altså væbne dig med tålmodighed, før du kan sætte dig til bords og nyde resultatet af dit hårde arbejde. Tænk på SEO som simremad.

Valdemarsro er et mad- og opskriftsunivers, der drives af en kvinde ved navn Ann-Christine. Kvinden bag bloggen har udgivet flere kogebøger og begår sig også på YouTube, hvor hun viser, hvordan man kokkererer de mange fine retter. Jeg kender hende ikke personligt, og vi har hos Adtention ikke en rød reje at gøre med Valdemarsro.

Bloggen er bare et sjovt hverdagseksempel på, hvad SEO kan gøre – og så er det en hjemmeside, mange danskere kender og bruger. Valdemarsro har nemlig mere end to millioner visninger hver eneste måned.

Besøgende på din hjemmeside er godt for flere ting.

 • Du kan sælge bannerannoncer til hver enkelt sidevisning
 • Du viser Google, at brugerne finder dig interessant og relevant
 • Du kan overbevise potentielle samarbejdspartnere, sponsorer eller annoncører om, at vælge din blog eller hjemmeside over konkurrenten, fordi du har flere visninger
 • Din målgruppe skal kunne finde dig, inden de kan lære dig at kende og ultimativt handle med eller hos dig

Det gælder uanset om du har en blog, en webshop, en serviceside en digital portefølje eller noget helt femte.

God forståelse og brug af søgeord

Jeps, du kan lære om brugen af søgeord fra Valdemarsro. Søgemaskineoptimering er jo, som du sikkert ved, baseret på søgeord, så måske dette punkt er lidt af en selvfølge – men Valdemarsro gør glimrende brug af både sine primære søgeord og sine relaterede søgeord.

Hos Valdemarsro er det nemt at gætte søgeordene, for det er næsten altid rettens navn. Medmindre man har sand(kage) mellem ørerne, er det næppe en gåde at gætte, hvad søgeordet er i eksemplet nedenfor.

Det er ingen kunst at bruge sine søgeord, men det er en kunst at bruge dem rigtigt, så anvendelsen lyder naturligt og ikke virker spammende. Dét er Valdemarsro hamrende god til, og det er tilmed ret vigtigt, hvis du vil please både Google og din målgruppe.

Ingen orker at tygge sig gennem en tekst propfyldt med unaturligt antal gentagelser af et bestemt søgeord. Det ødelægger læsevenligheden, det er besværligt og sjældent informativt, fordi fokus fra forfatterens side ikke er målgruppens intentioner, men at klemme så mange søgeord ind på så kort plads som muligt.

Af Valdemarsro kan du altså lære, hvordan du får dine søgeord til at indgå så naturligt som muligt. Ann-Christine skriver ikke overdrevet sælgende, men maler derimod et inspirerede billede af, hvilke muligheder man har med en sandkage. Hun giver også nogle personlige anbefalinger til, hvordan man som læser får mest muligt ud af opskriften afhængigt af sæsonen.

Informative metainformationer (inkl. dine søgeord)

Valdemarsro sørger aktivt for, at lave deres egne metainformationer og sætter ikke deres lid til de autogenererede metatitler og -beskrivelser, som mange CMS’er spytter ud. Det giver dem fuld kontrol over brugen af deres søgeord, f. eks simremad. Simremad er sin egen kategori på bloggen, og kategorien har derfor en landingsside, hvorfra brugerne kan navigere mellem alle overskrifterne tilhørende denne kategori.

Metatitlen er “Simremad – Skønne opskrifter på de bedste simreretter”.

Søgeordet ‘simremad’ indgår både i URL’en, metatitlen og metabeskrivelsen – og sender dermed et stærkt signal til brugerne og Google om, hvad landingssiden omhandler.

Her bruges både det primære søgeord, ‘simremad’ og det relaterede søgeord, ‘simreretter’. To fluer med ét smæk, hvor Valdemarsro fortæller bloggen, hvad kategorien omhandler. Derudover bruger Ann-Christine også en visuel opdeling af kategoriens emne, ‘simremad’ og payoff med at klikke på hendes resultat, nemlig ‘skønne opskrifter på de bedste simreretter’. Bloggens indehaver vælger at visualisere opdelingen med en bindestreg, men du kan også vælge at bruge specialtegn som eksempelvis en pil.

Og hvad er nu dét under metabeskrivelsen, hvor link til opskrifter på bøf stroganoff og boeuf bourguignon fremgår? Det er sitelinks – Googles måde at belønne en god sidestruktur på, og dermed en hurtig genvej, der hjælper brugerne med at navigere (den gode sidestruktur kommer vi til om et øjeblik). Derudover er det også glimrende blikfang, der får dig til at stå ud fra mængden i søgeresultaterne.

Disse sitelinks skaber yderligere blikfang på søgemaskinen, og dét kan, som gode metainformationer, øge din click-through-rate (CTR). Jo flere, der klikker sig fra Google og ind på din landingsside, desto stærkere et signal sender dét til Google om, at brugerne finder dig spændende og relevant – og det bumper søgemaskinens kærlighedighed til dig og dermed dine placeringer.

Der er flere gode eksempler, for Valdemarsro er ret konsekvente med både gode metainformationer, meningsfuld brug af søgeord og en god sidestruktur, der resulterer i disse sitelinks. Se nu bare, hvad der sker, når man søger på ‘salat’ på Google:

Fra Valdemarsro kan du altså lære, at informative metainformationer, og brugen af dine primære søgeord i disse, både kan øge din synlighed, dit relvanssignal og ikke mindst din CTR. Hvis også din sidestruktur er på plads, kan Google udvælge din side til at få vist de organiske  sitelinks.

Brug søgeord i dine billedtitler

Ja, vi har efterhånden snakket rigtig meget om søgeord, men det er trods alt også dét, det hele handler om.

Billederne på din hjemmeside er også indhold, og derfor er det en god idé at inkludere dine søgeord i dine billedtitler. Det sender, som ved anden brug af dine søgeord, et signal til Google om, hvad din side og dit indhold omhandler. Det giver dig også mulighed for at rangere på dine søgeord i Googles billedgalleri. Det giver dig bl.a. mulighed for at blive fundet, når din målgruppe f. eks leder efter visuel inspiration.

Du kan tjekke et billedes titel ved at højreklikke, åbne det i en ny fane og se, hvad der står i adressefeltet. På denne opskrift på sprøde samosas, er filnavnet også samosa.

Du kan også højreklikke på billedet, vælge ‘inspicér’ og se titlen i <img>-tagget.

Det ser således ud:

Du navngiver dine egne billeder i dit content management system, hvor du uploader indhold til din hjemmeside. I WordPress kan du navngive dit indhold i mediebiblioteket.

Husk også at bruge dine søgeord i din sides URL

URLs, altså din landingssides adresse, er en mindre rangeringsfaktor, når det kommer til SEO. Ikke desto mindre vifter det også med relevans-flaget til Google og brugerne.

At anvende søgeordet i din URL har desuden den anden fordel, at det hjælper brugerne med at navigere på din side.

Valdemarsro skriver altid enten rettens navn, eller rettens navn og ‘opskrift’. En undersøgelse fra det amerikanske SEO-medie Moz påviste desuden også, at jo længere din URL er, desto mindre effektivt bliver brugen af dit søgeord i adressen. Keep it short and sweet – dét har Valdemarsro også helt styr på.

Langt de fleste CMS’er genererer en automatisk URL baseret på titlen, du giver dit indhold. Derfor vil dit søgeord typisk indgå automatisk (fordi du naturligvis husker at bruge dit søgeord i dine titler), men det er altid en god idé lige at tjekke efter – og evt. forkorte eller tilrette din sides URL.

Opbyg en sund sidestruktur med H-tags

Ja, vi taler rigtig meget om sidestruktur, men det er også utrolig vigtigt, når du vil søgeoptimere din hjemmeside – og dét har Valdemarsro altså også helt styr på. Strukturen på siden er relativt simpel, og består typisk af én titel, ét kapitel og to underafsnit. Søgeordet, i Vandemarsros tilfælde den ret, landingssiden indeholder en opskrift på, fremgår også altid af overskrifterne.

Lad os tage et kig på Valdemarsros opskrift på en simreret, nemlig en lækker bøf stroganoff. Ann-Christine har opbygget sidens struktur således:

Overskrifterne forklarer klart og tydeligt, hvad siden indeholder – og altså hvad man som læser kan forvente. Det understøttes bl.a. af det primære søgeord, bøf stroganoff.

Som vi før har nævnt, blandt andet i dette indlæg, er din sidestruktur lig med måden, en bog er opbygget på.

På SEO-sprog kaldes inddelingen af strukturen på din hjemmeside for header-tags, eller H-tags, efterfulgt af et tal, der indikerer vigtigheden af det enkelte H-tag.

H1 er altid din sides titel, og som i en bog, kan der kun være én titel.

H2 svarer til kapitler i en bog, så dem kan der være flere af – og hvert kapitel kan have mindre kapitler, eller undersektioner, der kaldes H3. I disse kan du placere mindre relevant information, eller en uddybende forklaring eller punktopstilling af de ting, du har gennemgået i din forgangne H2.

Som du kan se i eksemplet fra Valdemarsro, sørger Ann-Christine også for at bruge sit primære søgeord, ‘bøf stroganoff’, i både H1 og H2. Du kan også sagtens bruge søgeordet i en bredere kontekst, f. eks ‘opskrift på bøf stroganoff’ og ‘sådan laver du den bedste bøf stroganoff’.

Vejled din målgruppe og Google med intern linkbuilding

Linkbuilding går kort sagt ud på, at du linker til andre og at andre linker til dig. Desto højer autoritet, dine links har, desto mere troværdig anser Google dig som værende.

Du kan dog også linke internt til andre afkroge af din hjemmeside – altså intern linkbuilding. Det er særligt noget, Valdemarsro benytter sig af.

Valdemarsro linker f. eks. videre til andre opskrifter, der minder om den, du læser her og nu. Hvis du nu havde i sinde at lave en sprød cæsarsalat, kommer Ann-Christine også med eksempler på, hvad du ellers kan bruge kylling til. Hun linker internt til to andre opskrifter på hendes side, nemlig helstegt kylling og kylling i rømertopf:

Der er også mere ekstreme eksempler, hvis man ruller lidt ned på siden. Valdemarsro bruger intern linkbuilding til navigation, bl.a. at finde forrige og det næste indlæg. Alle indlæggets tags, f. eks ‘simremad’, agerer også navigation og intern linkbuilding. Klikker du på ét af tagsne, kommer du ind på en landingsside, hvor alle opskrifter, der er tildelt det bestemte tag, fremgår (og det var dét eksempel, vi brugte tidligere).

Ann-Christine bruger også intern linkbuilding til at linke til sine produkter, henvise til sin FAQ og sin ugentlige madplan, ligesom hun også henviser til sin ‘om’-side.

Fordelene ved at benytte intern linkbuilding er mange:

 • Holder på dine besøgende og øger den tid, de bruger på din hjemmeside
 • Forbedrer brugeroplevelsen gennem nemmere navigation
 • Sender trafik til andre og ældre indlæg
 • Forbedrer din web-arkitektur og bygger et stærkere grundlag for on-page SEO
 • Giver bedre vilkår for Google, når søgemaskinen crawler din hjemmeside
 • Fordeler link equity ud over hele din hjemmeside

Hold din hjemmeside opdateret

Din hjemmeside er ligesom dit køkken. Det skal løbende vedligeholdes, teknikken skal eftertjekkes, og så skal der naturligvis ryddes op og gøres rent – ellers fungerer ingen af delene optimalt.

Det betyder blandt andet, at du skal sørge for, at der ikke er døde landingssider på din side, 404-sider og at du har søgeoptimeret hver enkelt landingsside. Hvis du vil lære, hvordan du bl.a. kommer døde landingssider til livs, har vi lavet en guide til rengøring på din hjemmeside, som du kan læse her.

Opsummering 

Pyha. Sikke en smøre. Lad os så lige opsummere, hvad dét præcist er, Valdemarsro gør, som du også kan gøre, for at score højere på søgemaskinerne.

 • Skræddersy effektive, fængende og lokkende metainformationer
 • Byg en bæredygtig sidestruktur, der overholder Googles retningslinjer: kun ét styks H1, brug H2er til overskrifter og H3 til underoverskrifter
 • Brug dine søgeord i dine billedtitler, H-tags, URLs og metainformationer (og lad dem indgå naturligt)
 • Link internt til dine andre sider (hvor det giver mening og hjælper brugeren godt videre på din hjemmeside)
 • Holde din hjemmeside opdateret og finjusteret, så du altid leverer friskt og relevant indhold

Og så en lille disclaimer

Adtetion har intet med Valdemarso at gøre – hverken helt eller delvist. Vi er bare begejstrede over god mad og god SEO – og sammen er det jo en symfoni for de digitale smagsløg. Vi håber også, at du kan se idéen i bloggens tilgang, og at du ikke blot er blevet skrupsulten af at blive trukket gennem det lækre smagsunivers.

Har du brug for hjælp?