Backend udvikling – kodning der ikke må fejle!

Hjemmesider og systemer består af 2 niveauer; En kundeside, frontend, som er alt det du ser udadtil, og en backend, serverside, som er hele maskinrummet bag din hjemmeside eller dit system. Du kan kalde det for motoren bag alt det, der visuelt ses på skærmen.

Hos Adtention har vi mangeårig erfaring med backend udvikling, og med vores uddannede udviklere kan du trygt placere dit næste backend-projekt hos os. Vi sikrer dig kompetent kodning og rådgivning hele vejen.

 • Udnyt dit system bedst muligt
 • Spar tid og ressourcer
 • Fuldt ejerskab over koden
 • Ingen binding
 • Ingen uforudsete regninger
 • Ingen begrænsninger
Lad os tale om dit kommende backend-projekt
Få et prisestimat på din opgave
1
2
3

Hvilken type webløsning søger du?

Hvilken type løsning søger du?*

Færdigt arbejde!

Sådan ser slagkraftig markedsføring ud, hvis du spørger vores kunder. Dyk ned i nøje udvalgte cases fuldstændig blottet for selvforherligelse. Kun ren og skær effekt.

Eksempler på backend udviklning der kan gøre en forskel

Her kan du se et par eksempler på backend udviklning, som måske kan agere inspirationskilde til, hvordan du kan effektivisere arbejdsgangene i din egen virksomhed.

Lad backend udvikling optimere dine arbejdsgange

Backend består både af kodning, men også af den platform, du sidder og arbejder på din hjemmeside i.

Backend udvikling er den tunge del af koden “bag facaden”, som oftest håndterer forespørgsler fra databasen og sender dem til brugerens interface. Backend udvikling kan også dække over den kode, der laver den computeriske udregning og sørger for logikken bag hjemmesiden.

Logikken er det smarte ved backend udvikling, eftersom det er den vi bruger til at optimere din forretning. Lad os antage, at du har en webshop. Hver gang du modtager varer, skal du manuelt ind og opskrive lageret i dit system. Det tager en del tid.

Med backend udvikling er det istedet muligt at bygge en indscanner, der blot kan scanne stregkoden på varerene, hvorefter den således opskriver den nye lagerbeholdning. Så enkelt kan du spare tid for hver ordrer og parti af varer, du modtager.

Denne fleksibilitet er, med den rigtige rådgivning, med til at gøre backend udviklning og backend rådgivning en vigtig og uundværlig del af din forretning.

Kontakt os

WordPress hjemmeside

WordPress hjemmesider passer til mange projekter, men hvis du har et system der ikke passer ned i en standard skabelon og kræver en større data motor så kan Laravel bestemt anbefales til dig. Laravel er fleksibel, og gør det muligt at bygge utrolig kraftfuld løsning på et nemt grundlag.

Læs mere om wordpress hjemmesider

Laravel system

Har du en backend løsning som kræver store ressourcer og ikke passer ned i en standard skabelon, er Laravel det rigtige system for dig. Med system fleksible system til at håndtere store mængder data er du fremtidssikret.

Læs mere om laravel system

Hastighedsoptimering

Hjemmesidens hastighed er en af de vigtigste faktorer på din hjemmeside. Hvis din load hastighed er 2-4 sekunder, er der faktisk 40% større chance for at kunden forsvinder hurtigt fra din hjemmeside. Læs herunder hvad vi kan gøre for at hjælpe dig.

Læs mere om Hastighedsoptimering

Hvornår skal du bruge backend udvikling?

Som kunde behøver du ikke at vide præcist hvornår og til hvad, du skal bruge backend udvikling – det skal vi nok hjælpe dig med. Her får du alligevel en kort gennemgang, der kan hjælpe dig godt på vej.

Du skal bruge backend udvikling, når du har en udfordring i din virksomhed, som kan gøres smartere – eller en opgave, som er utroligt tidskrævende og på den måde bliver en tilbagevendende hovedpine for dig. For 9 ud af 10 gange, kan det gøres smartere med backend udvikling.

Backend-tunge udviklingshuse som Adtention er tillige rige på rådgivnings- og vejledningserfaring på de typiske problemer, og naturligvis også løsningen. En del af vores job som din samarbejdspartner er, at vi sikrer, at du ikke påbegynder en udviklingsprocess uden et formål og uden øje for fortjeneste.

Tænker du allerede nu, at backend udvikling kunne løse én eller flere hovedpiner for dig og din virksomhed? Så gi’ os et kald og lad os gennemgå, hvordan strukturen i din virksomhed er i dag. Vi kan være med hele vejen, helt fra du modtager det første lead og til det endelige salg. Således har vi en helhedsorienteret tilgang til din virksomhed, der gør det nemmere for os at gennemskue, hvilke teknologier der kan hjælpe dig mod et optimeret flow.

backend udvikling kode eksempel

Automatiserede tests med backend udvikling

Du har måske prøvet det før, dit bureau siger de har lavet opgaven og lancere den, hvorefter du finder et utal af fejl på dit system, og dine besøgende ikke længere kan bruge systemet.

Igennem vores backend udvikling er der flere møder for at undgå at dette problem opstår. Unit testing er en af de stærkeste måder. Igennem unit testing opsættes der et flow som kunden skal igennem, det kunne eksempelvis være på en webshop hvor kunden skal kunne oprette sig, logge ind, lægge en vare i kurven, bestille varen igennem checkout. Her vil det være muligt at opsætte et systemet automatisk selv tjekker om det flow fungere, så hvergang der bliver lavet en ny lancering vil systemet løbe de opsatte unit tests igennem, og hvis der sker en fejl vil lanceringen blive annulleret og udvikleren vil få at vide hvor fejlen sker.

Adtention har fra start været dedikeret på et niveau langt over hvad man kan forvente af et eksternt bureau. Det har skabt en unik løsning, som vi er ovenud tilfredse med og ser et stort potentiale i.”
Rasmus Pallesen, Solgt.com

Martin – Backend udvikler

Martin Johansen Webudvikler hos Adtention

Hvad koster backend udvikling?

Backend udvikling et paraplybegreb, der dækker over mange forskellige programmeringssprog. Det er bl.a. alt fra PHP til Java, Object C, til .ASP net. Timeprisen på backend udviklign variererer fra hvert sprog og bureau. Det har desuden også indflydelse hvor stor en faglig kompetence der kræves af de udviklere, der skal tilkobles opgaven.

Hos Adtention bygger vi primært i PHP, som er en af de mest brugte programmeringssprog til hjemmesidesystemer. Eksempelvis er både WordPress, Magento og Prestashop bygget i PHP.

Vores timepris er typisk 850 kr ekskl. moms i timen for backend udviklning. Prisen en variabel, og kan eksempelvis være lavere alt efter hvor mange timer det enkelte projekt indeholder, og påvirkes også af hvor stor faglighed det kræver.

Estimere dit projekt

Hvad gør Adtention til dine kompetente samarbejdspartnere til backend udvikling?

Vi er et fagligt udviklingshus med et stort fokus på grundig intern oplæring og fælles kodestandarder, der sikrer, at vi alle taler samme sprog.

For os er kodearbejde ikke bare funktionelt, men det skal også bygges helt efter bogen. Kodning er ligesom det danske sprog – der er korrekte måder, hvorpå man konstruerer en sætning, og der er mindre hensigtsmæssige eller direkte forkerte måder. Derfor er forståelsen, opbygningen og funktionaliteten i vores kode i centrum – så er der ingen misforståelser hverken internt eller eksternt, heller ikke hvis du en dag vælger, at en anden udvikler skal overtage dit projekt.

Derfor arbejder vi bl.a. efter følgende retningslinjer i vores udviklingsafdeling, uanset om vi arbejder med backend udvikling eller frontend udvikling:

 • Code sessions
  Hver måned afholdes der 2-3 timers session som den enkelte udvikler skal forberede og fremlægger for de andre udviklere for at skabe fokus på et emne.
 • Code standards
  Vi oplærer internt og holder stor fokus på at vores udviklere udvikler på samme måde og overholder de samme standarder, så der altid er en redundans udvikler tilkoblet dit projekt
 • Code reviews
  Før kode bliver lagt online på dit system, bliver dette kigget igennem og sikret af en anden udvikler, for at minimere risikoen for fejl og for at sikre kvaliteten
 • Versionering
  Vi opbygger altid vores kode i et testmiljø, hvor både vi og du som kunde kan teste den nye funktion, inden den bliver lagt online. Sådan sikrer vi, at du er med hele vejen, og at der ikke sker fejl.

Vi koder efter følgende motto: “De næste udviklere, der skal se vores kode, skal tænke “dét sted vil jeg arbejde, fordi der er styr på det!””.

Denne mentalitet sikrer os en kontinuerlig ambitiøs, struktureret og seriøs udviklingsproces.

Skal vi give et bud på dit backend udvikling projekt?

Er du blevet tændt på idéen om at lade os varetage dit projekt, så kontakt os endelig.

Det er 100% uforpligtende, og vi er altid klar på en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig i mål med dit projekt.

Kontakt os
Indholdsfortegnelse

Hvad er en backend udvikler?

Indenfor programmering findes der primært 3 forskellige typer udviklere som består af backend udvikler, frontend udvikler og fullstack udvikler. En frontend udvikler arbejder primært med designet og den flade som de besøgende anvender, hvor en backend udvikler arbejder med motoren og de tunge funktioner bag systemet, hvortil en fullstack kan arbejde med begge flader.

Ved opsætning af en helt almindelig hjemmeside er det begrænset backend udvikling der er nødvendigt, hvor de fleste udviklere vil kunne assistere. Ved eksempelvis opbyggelse af et intranet, login eller administration system er det her en backend udvikler kommer ind i billedet. Backend udviklerens vigtigste opgave er nemlig at sikre de forskellige funktioner i systemet fungere iht. kravspecifikation og kørsler systemet eventuelt laver uden en besøgendes interaktion.

Hos Adtention har vi både frontend og backend udvikler siddende internt, hvilket gør at vi kan hjælpe på systemet som mange andre webbureauer ikke kan, da vi både har flair for det tekniske men også design.

Den rigtige backend udvikler kan være afgørende

Der er stor forskel på udviklere og deres faglighed, og derfor er det vigtigt at det webbureau du vælger har en god forståelse i hvor omfattende det system du skal have udviklet er. Hvis den forkerte backend udvikler bliver tilkoblet uden den rigtige styring og struktur kan det have katastrofale konksekvenser på både kort og lang sigt. Hvis systemet skal kunne håndtere store datamængder, og udvikleren ikke har taget højde for dette, vil det på sigt blive langsomt og alt efter systemets størrelser kan det være tungt at rette op på.

Hos Adtention har vi mange processer før vi starter udviklingen op som oftest består af opstarts møde, workshop og udarbejdelse af en kravspecifikation. På baggrund af møderne og kravspecifikationen vil vi finde den backend udvikler internt der matcher opgaven bedst, for at sikre vi kan levere det ønsket produkt. Der vil samtidig være tilkoblet en senior udvikler på projektet som hjælper med at validere om backend udvikleren er på vej det rigtige sted, og som samtidig laver code review.

Hvordan ved du om det bureau du vælger kan løfte din næste backend udvikling opgave?

Uden at have teknisk viden kan det være svært at vide om det valgte bureau har den tilstrækkelig faglighed til systemet du efterspørger. Backend udvikling består nemlig ikke kun af at kode men også vælge de rigtige teknologier til at bygge systemet i. Vi anbefaler tit vores kunder og virksomheder vi er i dialog med at hyre en konsulent fra et andet bureau til at overvære processen. Konsulenten skal have afvide de ikke er med for at sælge en løsning, men for at sikre løsningen der bliver bygget er korrekt beskrevet og system valg mm. er de rigtige og samtidig se eventuelle faresignaler, generelt være objektiv.

Hvis vi antager du er ved at bygge et administrationssystem til 500.000 kr, vil det være godt givet ud at betale 10.000 – 15.000 kr for en ekstern konsulent som kigger på det hele objektivt og ser om det bureauet er kommet tilbage med overhovedet er realistisk indenfor tidsplanen og budgetrammerne.

Vi har hjulpet virksomheder med at agere som ekstern konsulent for at sikre systemet der skal bygges, og vi vil også gerne hjælpe dig.

Hvad kan du som kunde gøre for at sikre at backend udvikling har success?

Der er mange faktorer du som kunde kan gøre, for at sikre høj levering på det du skal have udviklet, men det kræver tid og ressourcer internt. Vi har prøvet at skrive de punkter op som vi gør under et samarbejde og stiller af krav til vores kunder:

 1. Kravspecifikation
  Du skal være sikker på at det bureau du vælger laver en udførlig kravspecifikation, hvor de beskriver systemet ned i mindste detalje. Herefter er det vigtigt at du som kunde nærlæser den grundigt og sikre sig at det der står i kravspecifikationen er det samme som det du ønsker. Hvis ikke skal det påpeges eftersom en backend udvikler følger kravspecifikationen og det er også det bureauet holder aftalen op imod.
 2. Sprint
  Det er en god ide at spørger om bureauet anvender sprint til at drive deres process. I store systemer er sprint en vigtig nøgle til at få systemet til at lykkedes. Med sprint vil man dele hele systemet op i mindre bider/faser hvortil der vil blive afholdt et sprint-møde eksempelvis hver anden uge hvor både projektleder, backend udvikler, og dig som kunde deltager. Her vil man gennemgå hvad der er lavet de sidste 2 uger, kvalitetskontrollere det og godkende hvad der skal laves de næste 2 uger.
 3. Brug tid på at teste
  Kvalitetskontrol af systemet er alfa omega, og gerne test alle kroge af systemet både fra bureauets side men også dig som kunde. Desto mere tid du kan sætte af til at teste systemet desto bedre.
 4. Hold hellere møder end mails
  Med møder kommer du længst, mails kan nemt misforståes og bestemt indenfor udvikling eftersom en backend udvikler taler et helt andet sprog end kunder. Derfor er det vigtigt ved eventuelle tunge rettelser, eller du kan se der er misforstået noget i systemet at der bliver afholdt et møde istedet for alt går over mails.
 5. Hver opmærksom på estimatet
  En af de vigtigste punkter i backend udvikling er at holde øje med hvor tæt den aktuelle tid er på det totale estimat. Lad os antage at systemet er 30% færdigt, men 70% af estimatet er allerede brugt. Det vil betyde at bureauet ved en projekt pris vil skynde sig for at få løsningen færdig for at opret holde en rentabel forretning som betyder at backend udvikleren vil være presset til at lave overspringshandlinger og hurtige løsninger for at få systemet klart indenfor det afholdte estimat. Her er det en god ide, at sikre at estimatets progression følger systemets, og hvis ikke de gør at tage en dialog omkring selvsamme.

Alt efter systemet størrelse skal du som virksomhed være forberedt på at afsætte interne ressourcer samtidig med backend udviklingen. Årsagen er simpel, ligemeget hvilket bureau du vælger kræver det kun 1 misforståelse for at systemet kan bevæge sig i en markant anerledes retning end intentionen var, hvilket også gør at kontinuerlige møder har en stor vigtighed. 

Hvad er backend udvikling?

Backend-udvikling er en del af softwareudvikling, der beskæftiger sig med den del af et system, som kører på en server, og som er ansvarlig for at håndtere og behandle data og tjenester, der kan bruges af en frontend-applikation (som f.eks. en webapp eller mobilapp). Backend-udvikling omfatter ofte opsætning og vedligeholdelse af databaser, implementering af business logic og kommunikation med andre systemer og tjenester.

Hvad laver en backend udvikler?

En backend-udvikler er ansvarlig for at skrive og vedligeholde kode, der kører på serveren og styrer håndteringen af data og tjenester for en applikation. Deres arbejde omfatter typisk:

 • Opsætning og vedligeholdelse af databaser
 • Implementering af business logic, altså hvordan systemet skal håndtere og behandle data
 • Kommunikation med andre systemer og tjenester via API’er (Application Programming Interfaces)
 • Skrive kode der er effektivt, robust og sikker
 • Arbejde sammen med andre udviklere, f.eks. frontend-udviklere, for at sikre, at systemet fungerer som det skal
 • Vedligeholde og optimere eksisterende kodebase
 • Teste og debugge kode

Backend-udviklere arbejder ofte med programmeringssprog som Python, Ruby, Java, C#, PHP. De bruger også ofte rammer og biblioteker såsom Express.js, Ruby on Rails, Django, Spring etc.

Hvad er en backend?

Backend refererer til den del af et software system, som kører på en server og er ansvarlig for at håndtere og behandle data og tjenester, der kan bruges af en frontend-applikation. Det er det “bagvedliggende” system, som ikke er synligt for brugeren, men som er nødvendigt for at give en funktionel og brugbar frontend.

Backend-systemet er ansvarligt for at oprette, læse, opdatere og slette data i databaser, samt at håndtere anmodninger fra frontend-applikationen og returnere de relevante data. Det kan også kommunikere med andre systemer og tjenester via API’er (Application Programming Interfaces) for at hente eller sende data.

Det kan også omfatte handlinger, såsom autentificering og godkendelse af brugere, e-mail-funktionalitet, at køre batch jobs, at skalere tjenester, beregne data, eller at give brugere mulighed for at gemme deres data i skyen.

I kort, Backend er ansvarlig for at administrere, gemme, processere og besvare anmodninger til data og service som en frontend app eller en anden backend kan anvende.