Hvad er canonical tags?

Canonical tags, også kendt som rel=”canonical”, spiller en afgørende rolle i søgemaskineoptimering (SEO). Disse små kodestykker hjælper søgemaskiner med at identificere, hvilken URL der repræsenterer den primære version af en side. Brugen af canonical tags er central for at undgå problemer forårsaget af identisk eller “duplikeret” indhold, der vises på flere URL’er. I denne artikel vil vi udforske, hvad canonical tags er, hvorfor de er vigtige, og hvordan de korrekt implementeres for at forbedre dit websites SEO-performance.

Indholdsfortegnelse:

Hvad er et Canonical Tag?

Et canonical tag angiver for søgemaskinerne, hvilken version af en URL, du ønsker skal fremtræde i søgeresultaterne. Når identisk eller meget lignende indhold findes på forskellige URL’er, kan det skabe en række SEO-udfordringer. For eksempel, hvis søgemaskinens crawlers skal navigere igennem for meget duplikeret indhold, kan de overse unikt indhold. Desuden kan omfattende duplikation fortynde din evne til at rangere, og i visse tilfælde kan søgemaskinerne vælge den forkerte URL som “originalen”.

 

Hvorfor er Canonicalization vigtig?

I en digital verden, hvor indhold nemt kan blive kopieret eller distribueret på tværs af flere URL’er, sikrer canonical tags, at søgemaskinerne ved, hvilken side der er den primære. Dette hjælper med at:

  • Konsolidere SEO-værdien af duplikerede sider til den primære side.
  • Sikre, at søgemaskiner prioriterer den korrekte side i søgeresultaterne.
  • Forhindre ressourcespild, da det undgår, at søgemaskiner crawler og indekserer unødvendige duplikerede sider.

 

Problemet med URL’er

Selv en enkel hjemmeside kan være tilgængelig gennem forskellige URL’er, hvilket skaber udfordringer for søgemaskiner. Uden korrekt brug af canonical tags kan en hjemmeside teknisk set have flere “kopier”, afhængigt af, hvordan URL’er er struktureret og hvordan indholdet serveres.

 

Best practices med Canonical Tags

Når det kommer til at bruge canonical tags på dit website, er det vigtigt at følge nogle klare retningslinjer for at sikre, at dine sider bliver korrekt forstået af søgemaskinerne. Her er en forenklet guide til, hvordan du bedst anvender canonical tags, så selv dem uden stor teknisk indsigt kan forstå det.

Selvreferentielle Canonical Tags

Det er okay, at et canonical tag peger på den aktuelle URL, altså sig selv.

Se eksempel her:

Selvrefererende Canonical Tag
Eller som kildekode versionen vil vise:

Caonical tag fra kildekoden
Dette bekræfter for søgemaskinerne, at den pågældende side er den foretrukne version.

Canonical tags til kategorier og produkter

Mange webshops har flere sider til en kategori, eksempelvis:
> hjemmeside.dk/kategori/
> hjemmeside.dk/kategori/side-2
> hjemmeside.dk/kategori/side-3

Her er det fordelagtigt at lave et selvrefererende Canonical Tag, således at Google blot indlæser side 1 af din kategori og ikke tror at den skal rangere både side 2, 3 og 4. Ulempen ved at flere sider potentielt kan rangere er at de typisk vil give store udsving i dine placeringer på Google, der gør at du kan miste fordelagtige positioner i søgeresultatet.

Det samme gør sig gældende med dine produkter. Lad os antage, at du har en t-shirt i flere farver, hvor URL’en ændrer sig afhængigt af kundens farvevalg. Se eksempel:
> hjemmeside.dk/kategori/produkt-navn/rød
> hjemmeside.dk/kategori/produkt-navn/sort
> hjemmeside.dk/kategori/produkt-navn/grøn
> hjemmeside.dk/kategori/produkt-navn/blå

Det er ligeledes fordelagtigt her at anvende et selvrefererende Canonical Tag. Hvis man ikke anvender et selvrefererende Canonical Tag, vil Google på samme måde begynde at rangere de forskellige farvevarianter, hvilket kan være en udfordring, hvis det er selveste typen/mærket af t-shirten man ønsker at rangere på, og ikke selve farven. Her vil man på samme måde som på kategoriniveau kunne opleve store udsving i placeringerne, som kan give et negativt afkast.

Hold dine canonical tags simple

Når det kommer til søgemaskiner, er det afgørende at forstå, at de kan undgå eller fejltolke et canonical tag, hvis de modtager modstridende signaler. Med andre ord bør du undgå at kanonisere side A → side B og derefter side B → side A. På samme måde bør du undgå at kanonisere side A → side B og derefter foretage en 301-omdirigering af side B → side A. Det er også en generelt dårlig idé at kæde kanoniske mærker sammen (A→B, B→C, C→D), hvis det er muligt at undgå det. For at opnå optimale resultater er det bedst at sende klare og entydige signaler til søgemaskinerne, da ellers risikerer du, at de træffer uheldige valg.

Pas på med næsten-duplikerede sider

Det er muligt at anvende canonical tags på sider, der er meget lignende, men ikke identiske. Dog skal dette gøres med forsigtighed.

Cross-Domain Canonicalization

Hvis du har kontrol over flere domæner med duplikeret indhold, kan du bruge canonical tags på tværs af disse domæner. Lad os antage at du som virksomhed har kontrol over flere domæner, hvor du publicerer den samme nyhed flere gange. Her kan du foretage cross-domain canonicalization således at din primære side ikke bliver straffet for duplikeret indhold. Det betyder dog at dine sekundære sider ikke vil kunne rangere på denne nyhed.

 

Canonical Tags vs. 301 redirects

Et almindeligt spørgsmål i SEO-sammenhænge er, om canonical tags overfører link equity på samme måde som 301-omdirigeringer. Selvom de i mange tilfælde synes at gøre det, er det vigtigt at forstå, at disse to metoder har forskellige konsekvenser for søgemaskiner og besøgende.

 

Implementering af Canonical Tags

At implementere canonical tags korrekt er afgørende for at styrke din online tilstedeværelse og SEO-effektivitet. Dette indebærer at placere et canonical tag i <head>-sektionen af din HTML-kode, der tydeligt angiver den foretrukne URL.

 

Konklusion

At mestre brugen af canonical tags er essentielt for at optimere din websites SEO og sikre, at dine sider bliver korrekt indekseret og vist i søgeresultaterne. Ved at følge best practices for brugen af canonical tags kan du forbedre din digitale markedsføringsstrategi og sikre, at dit indhold opnår den synlighed, det fortjener.

Her kan du læse mere om teknisk SEO.

Har du brug for hjælp?